8 στοιχεία για τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας.

Μοντέρνα έπιπλα κουζίνας.

Πλαίσια χωρίς πλαίσιο, οριζόντιες γραμμές και έλλειψη διακόσμησης είναι στην κορυφή της λίστας του ορισμού ‘’μοντέρνο στυλ κουζίνας’’

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ μοντέρνου  και σύγχρονου.

Πολλοί χώροι είναι μοντέρνοι  και σύγχρονοι και οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τους όρους  εναλλακτικά, αλλά υπάρχουν διαφορές στην όψη και την ορολογία. “Σύγχρονη” σημαίνει συνήθως η στιγμή ή το τρέχον, δηλαδή ο σχεδιασμός της στιγμής. Το “μοντέρνο” αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο στυλ σχεδιασμού από τις αρχές έως τα μέσα του 20ου αιώνα που άλλαξε από τα παραδοσιακά στυλ ,πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Το “μοντέρνο” μπορεί να είναι ένας δύσκολος όρος, γιατί μερικές φορές χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι το οποίο είναι το αντίθετο του παραδοσιακού και ποικίλλει ανάλογα με την χρονική περίοδο.

Όταν σκέφτομαι μοντέρνα σχέδια κουζίνας, σκέφτομαι έπιπλα χωρίς πλαίσιο, κομψό και απλό υλικό, ισχυρές οριζόντιες γραμμές και έλλειψη διακοσμητικών, με τη φυσική ομορφιά των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

  1. Στυλ επίπεδης πόρτας.

Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως ένα στυλ επίπεδης πόρτας και είναι ένα στοιχείο υπογραφής του σύγχρονου σχεδιασμού κουζίνας. Μπορεί να δείτε μια σύγχρονη κουζίνα, χρησιμοποιώντας ένα στυλ ταμπλαδωτής πόρτας. Αυτό συχνά μας παραπέμπει σε μεταβατικό και όχι σε σύγχρονο σχεδιασμό αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

  1. Κατασκευή επίπλων χωρίς πλαίσιο, πλήρους επικάλυψης.

Μια δέσμη των όρων που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον τύπο κατασκευής ντουλαπιών: χωρίς πλαίσιο, επικάλυψης, πλήρους επικάλυψης. Όλα σημαίνουν το ίδιο πράγμα, ότι η πόρτα επικαλύπτει το ντουλάπι. Αυτό το στυλ είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σε σύγχρονες κουζίνες, γιατί είναι πιο κομψό από ένα ντουλάπι με πλαίσιο το οποίο συνδέεται συχνά με πιο παραδοσιακό σχεδιασμό κουζίνας, ντουλαπιών και επίπλων.
Σε ένα πραγματικό ντουλάπι χωρίς πλαίσιο δεν θα δείτε καθόλου πλαίσιο στην πρόσοψη και θα έχετε ίση απόσταση μεταξύ όλων των θυρών και των συρταριών, ακόμη και μεταξύ δύο ντουλαπιών.

  1. Κομψό και απλό υλικό.

Στις σύγχρονες κουζίνες θα βλέπετε πιο συχνά το σύστημα πόμολου gola , ή αλλιώς channel C, που είναι ενσωματωμένο στο ντουλάπι. Πολλές φορές οι οριζόντιες γραμμές των ντουλαπιών θα τονιστούν από το gola του ντουλαπιού που τρέχει σε όλο το μήκος των συρταριών και των θυρών.

  1. Έλλειψη διακοσμήσεων.

Μοντέρνα και σύγχρονη στάση διακόσμησης είναι παρόμοιες. Ενώ μπορείτε να δείτε μορφές πλακιδίων ή πολλαπλά υλικά με υφή, χρώμα και πατίνα σε μια σύγχρονη κουζίνα, δεν θα δείτε πολλά από αυτά σε μια μοντέρνα. Τα στυλ πόρτας επίπεδης επιφάνειας και το κομψό υλικό συνδέονται εδώ με ένα απλό γυαλί πλάτης πλήρους ύψους και πάγκους χωρίς σχέδια ή νερά.

  1. Αξιοποίηση της ομορφιάς των φυσικών υλικών.

Οι σύγχρονες κουζίνες δεν μπορούν να έχουν λίγα διακοσμητικά, αλλά όταν το κάνουν, το παίρνουν από τα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως τα οριζόντια νερά του δρυός όταν έχει ρόζους ή η φυσική ομορφιά και τα νερά που υπάρχουν στο μάρμαρο.

6. Έμφαση στις οριζόντιες γραμμές.

Ίσως να μην το παρατηρήσετε στην αρχή, αλλά πολλές σύγχρονες κουζίνες έχουν μια τάση προς τις οριζόντιες γραμμές: μακριές, ίσιες γραμμές, βαγονέτα συρταριών σε μια σειρά, σύστημα gola τοποθετημένο οριζόντια για να τονίσει τις γραμμές των συρταριών.
Αυτές οι επιφάνειες έχουν οριζόντια νερά πέρα από τα νερά που είναι οριζόντια σε όλα τα πορτάκια των ντουλαπιών. Σε μια παραδοσιακή κουζίνα τα νερά μπορεί να τρέχουν κάθετα.

  1. Έμφαση στο στυλ των παρελκόμενων της κουζίνας.

Οι επιλογή του φωτισμού, του τραπεζιού, των καρεκλών και των σκαμπό μπαρ πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό μιας κουζίνας. Σε μια μοντέρνα κουζίνα αυτά τα στοιχεία θα παραμείνουν σταθερά αντί να αποκλίνουν όπως θα δεις σε μια κλασική κουζίνα. Τα κομμάτια εδώ δείχνουν απλές, καθαρές γραμμές και την έλλειψη της διακόσμησης.
Τα κομψά σκαμπό μπαρ και τα κρεμαστά φώτα δένουν άψογα με το μοντέρνο στυλ.

Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι η αρχιτεκτονική και η κουζίνα πρέπει να είναι και τα δύο μοντέρνα. Υπάρχουν εκατοντάδες παλιά διαμερίσματα και αγροτικές κατοικίες με σύγχρονες κουζίνες στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία που μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι το χρώμα δεν μπορεί να εισαχθεί σε μια μοντέρνα κουζίνα, είτε είναι στα παρελκόμενα είτε στα ντουλάπια.

  1. Βιομηχανικά στοιχεία.

Σε μια μοντέρνα κουζίνα, πολλές φορές, μπορούν να τοποθετηθούν  και τα άθικτα στοιχεία των βιομηχανικών λεπτομερειών που είναι άμεσα μοντέρνα. Ένας, φυσικός και μη επεξεργασμένος, τσιμεντένιος τοίχος έχει ένα οπτικό ενδιαφέρον. Η τσιμεντοκονία, στον πάγκο της κουζίνας ή στην πλάτη, έχει τη δική της ομορφιά και είναι τόσο ενδιαφέρον όσο και μια ταπετσαρία με κάποιο μοτίβο. Η εποξική βαφή δαπέδου και η πλήρης έλλειψη διακόσμησης στα ντουλάπια ολοκληρώνει την εμφάνιση της μοντέρνας κουζίνας.