6 συμβουλές για νησίδα στην Κουζίνα.

Πώς σχεδιάζεται μια νησίδα στην Κουζίνα;

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους χώρους σε ένα σπίτι και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο σχεδιασμό μιας νησίδας. Υπάρχουν πολλά άρθρα από χρήστες που ζητούν βοήθεια για το πώς μπορούν να έχουν έναν αξιόλογο σχεδιασμό σε αυτό το κομμάτι του σπιτιού τους.

Ενώ δεν υπάρχει καμία καθορισμένη φόρμουλα που να αναφέρει ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος μιας νησίδας, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές μέτρησης που μπορούν να βοηθήσουν. Οι σχεδιαστές μας προσφέρουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το σχεδιασμό της νησίδας στην κουζίνα σας, ξεκινώντας με έξι βασικές ερωτήσεις.

 

1. Ποια είναι η λειτουργία της νησιδας;

Προτού αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξυπνες λύσεις αποθήκευσης και το μέγεθος της, θα πρέπει να αποφασίσουμε πρώτα την κύρια λειτουργία της νησίδας. Οι περισσότερες νησίδες έχουν μια πλευρά που διατίθενται για το μαγείρεμα και μια πλευρά αφιερωμένη στο φαγητό, αλλά που θα δώσετε έμφαση; π.χ. στην εργασία, στο μαγείρεμα, στο φαγητό ή στην ψυχαγωγία;

Αν θέλετε συσκευές και νεροχύτη στη νησίδα σας, θα χρειαστείτε περισσότερο χώρο. Αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για απλά γεύματα, η διαμόρφωση του καθιστικού πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας.

 

 

2. Ποιες συσκευές χρειάζεστε στη νησίδα της κουζίνα σας;

Αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να ενσωματώσετε τις συσκευές στη νησίδα σας, θα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά για τη λειτουργία τους και να υπάρχουν οι κατάλληλες παροχές. Αν ο νεροχύτης είναι στη νησίδα, θα χρειαστείτε ένα πλυντήριο πιάτων κοντά σας και πρέπει να αποφασιστεί εάν το πλυντήριο πιάτων είναι προς τα δεξιά ή τα αριστερά του νεροχύτη σας. Αν πρόκειται να είναι η κύρια περιοχή προετοιμασίας φαγητού, θα χρειαστείτε κάδο σκουπιδιών, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Πόσο μεγάλη είναι η κουζίνα σας; Εάν έχετε μεγάλη κουζίνα και το ψυγείο είναι μακριά από τη νησίδα, μπορεί να χρειαστείτε ένα μικρότερο ψυγείο κάτω πάγκου κοντά σας. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μια εστία, πάρτε το χώρο που απαιτείται για την έξοδο εξαερισμού του απορροφητήρα. Κάντε μια λίστα με ό, τι θέλετε στη νησίδα σας, κατά σειρά προτεραιότητας. Μπορεί να μην μπορέσετε να βάλετε τα πάντα στη νησίδα σας, αλλά τουλάχιστον προσπαθήστε να βάλετε τις πέντε καλύτερες επιλογές που έχετε.

 

3. Πόσο αποθηκευτικό χώρο χρειάζεστε;

Αυτό εξαρτάται από τη διάταξη της κουζίνας σας. Αν έχετε πολλά ντουλάπια στην κουζίνα σας και καλύπτουν τις ανάγκες σας, ο αποθηκευτικός χώρος στη νησίδα μπορεί να μην είναι προτεραιότητα σας. Εάν είναι χώρος προετοιμασίας φαγητού, ένας νεροχύτης και οι ηλεκτρικές συσκευές ίσως πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο στη νησίδα. Πρέπει επίσης να έχετε χώρο για τα σκεύη προετοιμασίας και τα ξύλα κοπής κοντά στο νεροχύτη.

 

4. Τι ύψος θα πρέπει ο να έχει ο πάγκος;

Για αρχή θα πρέπει να καθορίσετε το ύψος που θέλετε να κάθεστε. Αν θέλετε να έχετε σκαμπό μπαρ στη νησίδα σας, τότε πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε 90 εκ ή 110 εκ ύψος νησίδας. Ένα σκαμπό για 110 εκ ύψος νησίδας τείνει να είναι λίγο πιο εργονομικό. Η νησίδα μπορεί να σχεδιαστεί με δύο επίπεδα, με την πλευρά εργασίας να είναι χαμηλότερη για πιο εύκολη προετοιμασία και η μεριά του τραπεζιού υψηλότερη για να φιλοξενήσει τα σκαμπό με την κατάλληλη προεξοχή. Η υψομετρική αυτή διαφορά είναι πολύ καλή για την τοποθέτηση πριζών και διακοπτών.

Εάν επιλέξετε 90 εκ ύψος νησίδας, το ύψος του σκαμπό πρέπει να είναι ανάμεσα σε 50 με 75 εκ. Η επιλογή αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια άνεσης σε άποψη σχεδιασμού, αλλά μπορεί να είναι καλή επιλογή για μια προκαθορισμένη πλευρά φαγητού.

 

5. Πως θα ταιριάξει η νησίδα με την κουζίνα σας;

Οι κουζίνες είναι στατικές, το γεγονός ότι η κουζίνα είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος του σπιτιού, κάθε κομμάτι της θα πρέπει να σχεδιάζετε προσεκτικα. Σιγουρευτείτε ότι η μεριά προετοιμασίας φαγητού μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με τον απέναντι πάγκο κουζίνας. Θα έχει σχέση με την υπόλοιπη κουζίνα; Θα βολεύει στο μαγείρεμα ή για παράδειγμα θα χρειαστεί ένας μικρός νεροχύτης στη νησίδα;
Η ανοιχτή περιοχή γύρω από τη νησίδα επίσης χρειάζεται υπολογισμό.
Η μεριά προετοιμασίας φαγητού θα πρέπει να έχει το κατάλληλο πλάτος.

 

6. Χρειάζεστε σχεδιαστή;

Εξαρτάται. Οι νησίδες είναι συχνά το κύριο μέρος συγκέντρωσης της οικογένειας είτε για φαγητό, είτε για κάτι άλλο. Οπότε πρέπει να σκεφτείτε αρκετά πως θα διαμορφωθεί.
Οποιοσδήποτε με καλή αίσθηση του μέτρου και που μπορεί να φροντίσει για τον σχεδιασμό όλων αυτών που θα χρειαστεί, μπορεί να βρει την λύση. Αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Ένας σχεδιαστής μπορεί να βοηθήσει, ειδικά όταν θέλετε να απολαύσετε την κουζίνα σας στο έπακρο!