Τα μυστικά του ξύλου

Η κουζίνα είναι από πάντα πρώτη στην προτίμηση μιας οικογένειας για να μαζευτεί και να ζήσει στιγμές γαληνής και απόλαυσης . Ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είναι όμορφος και κομψός!! Το ξύλο, λοιπόν, είναι ένα υλικό που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες αυτές. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσει κανείς το ξύλο στην κουζίνα του καλό είναι να γνωρίζει ποια είναι τα βήματα που ενισχύουν τις ιδιότητές του.

Αρχικά, πρέπει να θυμόμαστε ότι από τεχνικής άποψης, το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό μοναδικό στο είδος του, αναπνέει, εξουδετερώνει τις οσμές, απορροφά την υγρασία και σας επιτρέπει να επεξεργάζεστε και να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με ασφάλεια. Ένα υλικό που για να διατηρηθεί χρειάζεται φροντίδα. Αισθητικά μιλώντας, το ξύλο έχει μια μοναδική γοητεία που διαφέρει ανάλογα με το είδος. Κάθε είδος του ξύλου, στην πραγματικότητα, έχει ορισμένες ιδιότητες που ποικίλουν ανάλογα με τις διαφορετικές συνθήκες στις οποίες ζει το δέντρο: υγρό χώμα ή ξηρό, πλούσιο ή φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, με διαφορετική οξύτητα, ανάλογα με το κλίμα, ζεστό ή κρύο και το υψόμετρο.

Η επεξεργασία του ξύλου ξεκινά από αυτό ακριβώς το σημείο, επιλέγοντας τη γεωγραφική περιοχή προέλευσης από την οποία θα γίνει η συλλογή των πιο κατάλληλων κορμών. Στη συνέχεια, ανάλογα με τον επιλεγμένο τύπο αποφασίζεται  ποια χαρακτηριστικά του ξύλου ενισχύονται με μια διαδικασία που ξεχωρίζει το αν θα έχει περισσότερα και πιο έντονα νερά και αν θα έχει πιο ανοιχτό ή σκούρο χρώμα. Το πριόνισμα των κορμών πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια. Ανάλογα με το πώς θα γίνει αυτό, καθορίζεται και το αποτέλεσμα. Οι τύποι κοπής είναι:

– Παράλληλη περικοπή

– Πλεκτή περικοπή

– Ακτινική περικοπή

Στη συνέχεια, το ξύλο περνάει στην φάση του στεγνώματος, όπου είναι απαραίτητο για να μειωθεί η υγρασία σε τιμές μεταξύ 9 – 12%. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η φάση ,είναι έτοιμο να υποβληθεί σε επεξεργασία.

Μεταξύ των πολλών τύπων του ξύλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή επίπλων, είναι και το μασίφ ξύλο, κατασκευασμένο από το εσωτερικό του κορμού του δέντρου , η οποία εγγυάται την υψηλότερη ποιότητα και αισθητική. Ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο μοντέλο Marta, το οποίο καταφέρνει να ενώσει, χάρη στη λεπτότητα των στοιχείων, τη ρετρό κομψότητα με τη σύγχρονη.

Επισκεφτείτε στην ιστοσελίδα μας την κλασική κατηγορία και θα βρείτε και άλλες ξύλινες κουζίνες, για να θαυμάσετε την απαράμιλλη κομψότητα αυτού του υλικού.